Kako se pravi sremačka strudla sa makom? Tradicionalni recept za svaku priliku

Sremska štrudla sa makom je jedan od najomiljenijih kolača u Srbiji, koji se često priprema za različite proslave i porodične okupljanja.

Priprema ju je jednostavna, a sastojci su lako dostupni, zbog čega je ona savršen izbor za sve prilike.

Ove godine, razmislite o tome da pripremite sremsku štrudlu sa makom i podelite je s prijateljima i porodicom. Dok se štrudla peče, puna jela i mirisa iz vaše kuhinje, moći ćete da osvežite uspomene i stvorite nove.

U nastavku, otkrićete sve tajne kako da napravite ovaj tradicionalni kolač koji će osvojiti svako srce i svaki stomak.

Uvod u sremsku štrudlu sa makom

Sremačka štrudla sa makom je pravi vojvođanski recept
Tradicionalni domaći kolač sa bogatim nadevom i spiralnim slojevima|YouTube

Štrudla sa makom predstavlja neizostavni deo srpske poslastičarske tradicije. Ova jedinstvena poslastica se odlikuje bogatstvom ukusa i mirisa.

Mak, kao jedan od glavnih sastojaka, nosi simboliku prosperiteta i zdravlja, čineći ga omiljenim izborom u pripremi srpskih poslastica.

Šta čini ovu poslasticu posebnom?

Ova štrudla nije samo još jedan kolač, ona nosi sa sobom deo kulturne baštine Srbije. Priređuje se tokom praznika i porodičnih okupljanja, a svaka domaćica ima svoj tajni recept.

Priprema štrudle sa makom zahteva pažnju i veštinu, a rezultat je uvek zadovoljavajući. Naglašena aromatičnost maka i fino testo čine ovaj tradicionalni kolač pravim delikatesom.

Štrudla sa makom postaje simbol slavlja i zajedništva.

Tradicionalni recepti i njihovo značenje

@miris.marine.kuhi ⚜️Štrudla sa makom⚜️ ⚜️ PREMEKANA⚜️ NAMIRNICE: 🔸Testo: -250 ml. mlakog mleka -20 gr svežeg kvasca -2 kašike šećera -500 gr +50 gr. brašna -100 ml. ulja -1 kašičica soli 🔸Nadev: -600 gr maka -400 ml mleka -250 gr. kristal šećera -2 vanil šećera 🔸Premazivanje: -1 celo jaje 🔸Pečenje: Peći na 200 C oko 25 minuta (dok ne porumeni) #strudla #strudlasamakom #mirismarinekuhinje #recepti #vojvodina #turija #selo #fyyyyyyyyyyyyyyyy #fyp #balkan #balkantiktok #hrana #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ Bluegrass BGM of heartbreak(890237) – 2strings

Štrudla sa makom se često pravi prema različitim receptima, što omogućava eksperimentisanje i prilagođavanje modernim ukusima.

U svakom domaćinstvu koristi se kombinacija sastojaka koja čini ovaj kolač jedinstvenim.

Na primer, neki recepti dodaju suvo grožđe, dok drugi preferiraju bademe ili čak kisele mleko.

Bez obzira na varijante, tajna uspeha leži u kvalitetu sastojaka i razlogu za pripremu, jer svaki slatki recept za decu postaje prilika za stvaranje novih porodičnih tradicija.

Štrudla sa makom - recept

Sremačka štrudla sa makom

Sremačka štrudla sa makom je klasik vojvođanske kuhinje i nezaobilazna poslastica na mnogim slavama i porodičnim okupljanjima.
Prep Time 2 hours
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings: 10 porcija
Course: Dessert
Cuisine: Domaća
Calories: 293

Ingredients
  

Za testo:
  • 500 g brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka mlako
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
Za fil:
  • 300 g maka mlevenog
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
Za premaz:
  • 1 jaje žumance

Equipment

  • Velika posuda za mešenje testa
  • Posuda za pripremu fila
  • Varjača ili mikser sa spiralnim nastavcima
  • Oklagija
  • Pleh za pečenje
  • Papir za pečenje
  • Četkica za premazivanje
  • Kuhinjska vaga i merica

Method
 

  1. Aktivacija kvasca:
    U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac. Ostavite da nadođe 10–15 minuta.
  2. Priprema testa:
    U većoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer i so. Dodajte nadošli kvasac, jaja i zamesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat.
  3. Priprema fila:
    U manjoj šerpi kuvajte mleko i šećer. Dodajte mleveni mak i kuvajte uz mešanje dok ne dobijete gustu smesu. Ohladite.
  4. Formiranje štrudle:
    Nadošlo testo razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Rasporedite fil ravnomerno preko testa. Urolajte štrudlu pažljivo.
  5. Pečenje:
    Stavite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30–40 minuta, dok ne porumeni.
  6. Hlađenje:
    Ostavite štrudlu da se ohladi pre sečenja, kako bi se fil stabilizovao.

Video

Notes

  • Ako volite bogatiji ukus, dodajte suvo grožđe ili malo rendane kore limuna u fil.
  • Testo nemojte razvlačiti previše tanko – umeren sloj garantuje mekanu, sočnu štrudlu.
  • Ostavite razmak između ivice i fila prilikom mazanja da fil ne iscuri pri pečenju.
  • Čuvajte štrudlu pokrivenu platnenom krpom da ostane sveža.

Zaključak

Ova poslastica, bogata ukusima i mirisima, predstavlja deo domaćih recepata koji se prenose s generacije na generaciju.

Priprema štrudle ne zahteva mnogo truda, ali svaki zalogaj donosi dozvolu uživanja u bogatstvu tradicije koja obogaćuje svaku proslavu.

Isprobavajući ovaj tradicionalni recept, ne samo da doprinosite obogaćivanju svog jelovnika, već i očuvanju izvornih vrednosti domaće kuhinje.

Kolači za sve prilike, poput štrudle sa makom, čine vaše okupljanje s porodicom i prijateljima posebnim, dajući priliku da zajedno dele trenutke radosti i sreće.

Pozivamo vas da sa svojom porodicom kreirate nove uspomene kroz pripremu ovog kolača. Svaki put kada zagrizete u sočnu štrudlu, podsećaćete se na nasleđe koje je važno sačuvati.