Kako se pravi sremačka strudla sa makom? Tradicionalni recept za svaku priliku

Sremska štrudla sa makom je jedan od najomiljenijih kolača u Srbiji, koji se često priprema za različite proslave i porodične okupljanja.

Priprema ju je jednostavna, a sastojci su lako dostupni, zbog čega je ona savršen izbor za sve prilike.

Ove godine, razmislite o tome da pripremite sremsku štrudlu sa makom i podelite je s prijateljima i porodicom. Dok se štrudla peče, puna jela i mirisa iz vaše kuhinje, moći ćete da osvežite uspomene i stvorite nove.

U nastavku, otkrićete sve tajne kako da napravite ovaj tradicionalni kolač koji će osvojiti svako srce i svaki stomak.

Uvod u sremsku štrudlu sa makom

Sremačka štrudla sa makom je pravi vojvođanski recept
Tradicionalni domaći kolač sa bogatim nadevom i spiralnim slojevima|YouTube

Štrudla sa makom predstavlja neizostavni deo srpske poslastičarske tradicije. Ova jedinstvena poslastica se odlikuje bogatstvom ukusa i mirisa.

Mak, kao jedan od glavnih sastojaka, nosi simboliku prosperiteta i zdravlja, čineći ga omiljenim izborom u pripremi srpskih poslastica.

Šta čini ovu poslasticu posebnom?

Ova štrudla nije samo još jedan kolač, ona nosi sa sobom deo kulturne baštine Srbije. Priređuje se tokom praznika i porodičnih okupljanja, a svaka domaćica ima svoj tajni recept.

Priprema štrudle sa makom zahteva pažnju i veštinu, a rezultat je uvek zadovoljavajući. Naglašena aromatičnost maka i fino testo čine ovaj tradicionalni kolač pravim delikatesom.

Štrudla sa makom postaje simbol slavlja i zajedništva.

Tradicionalni recepti i njihovo značenje

@miris.marine.kuhi ⚜️Štrudla sa makom⚜️ ⚜️ PREMEKANA⚜️ NAMIRNICE: 🔸Testo: -250 ml. mlakog mleka -20 gr svežeg kvasca -2 kašike šećera -500 gr +50 gr. brašna -100 ml. ulja -1 kašičica soli 🔸Nadev: -600 gr maka -400 ml mleka -250 gr. kristal šećera -2 vanil šećera 🔸Premazivanje: -1 celo jaje 🔸Pečenje: Peći na 200 C oko 25 minuta (dok ne porumeni) #strudla #strudlasamakom #mirismarinekuhinje #recepti #vojvodina #turija #selo #fyyyyyyyyyyyyyyyy #fyp #balkan #balkantiktok #hrana #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ Bluegrass BGM of heartbreak(890237) – 2strings

Štrudla sa makom se često pravi prema različitim receptima, što omogućava eksperimentisanje i prilagođavanje modernim ukusima.

U svakom domaćinstvu koristi se kombinacija sastojaka koja čini ovaj kolač jedinstvenim.

[su_note note_color=“#fcba03″]Na primer, neki recepti dodaju suvo grožđe, dok drugi preferiraju bademe ili čak kisele mleko.[/su_note]

Bez obzira na varijante, tajna uspeha leži u kvalitetu sastojaka i razlogu za pripremu, jer svaki slatki recept za decu postaje prilika za stvaranje novih porodičnih tradicija.

Štrudla sa makom - recept

Sremačka štrudla sa makom

Sremačka štrudla sa makom je klasik vojvođanske kuhinje i nezaobilazna poslastica na mnogim slavama i porodičnim okupljanjima.
Prep Time 2 hours
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings: 10 porcija
Course: Dessert
Cuisine: Domaća
Calories: 293

Ingredients
  

Za testo:
  • 500 g brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka mlako
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
Za fil:
  • 300 g maka mlevenog
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
Za premaz:
  • 1 jaje žumance

Equipment

  • Velika posuda za mešenje testa
  • Posuda za pripremu fila
  • Varjača ili mikser sa spiralnim nastavcima
  • Oklagija
  • Pleh za pečenje
  • Papir za pečenje
  • Četkica za premazivanje
  • Kuhinjska vaga i merica

Method
 

  1. Aktivacija kvasca:
    U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i izmrvljeni kvasac. Ostavite da nadođe 10–15 minuta.
  2. Priprema testa:
    U većoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer i so. Dodajte nadošli kvasac, jaja i zamesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat.
  3. Priprema fila:
    U manjoj šerpi kuvajte mleko i šećer. Dodajte mleveni mak i kuvajte uz mešanje dok ne dobijete gustu smesu. Ohladite.
  4. Formiranje štrudle:
    Nadošlo testo razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Rasporedite fil ravnomerno preko testa. Urolajte štrudlu pažljivo.
  5. Pečenje:
    Stavite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30–40 minuta, dok ne porumeni.
  6. Hlađenje:
    Ostavite štrudlu da se ohladi pre sečenja, kako bi se fil stabilizovao.

Video

Notes

  • Ako volite bogatiji ukus, dodajte suvo grožđe ili malo rendane kore limuna u fil.
  • Testo nemojte razvlačiti previše tanko – umeren sloj garantuje mekanu, sočnu štrudlu.
  • Ostavite razmak između ivice i fila prilikom mazanja da fil ne iscuri pri pečenju.
  • Čuvajte štrudlu pokrivenu platnenom krpom da ostane sveža.

Zaključak

Ova poslastica, bogata ukusima i mirisima, predstavlja deo domaćih recepata koji se prenose s generacije na generaciju.

Priprema štrudle ne zahteva mnogo truda, ali svaki zalogaj donosi dozvolu uživanja u bogatstvu tradicije koja obogaćuje svaku proslavu.

Isprobavajući ovaj tradicionalni recept, ne samo da doprinosite obogaćivanju svog jelovnika, već i očuvanju izvornih vrednosti domaće kuhinje.

Kolači za sve prilike, poput štrudle sa makom, čine vaše okupljanje s porodicom i prijateljima posebnim, dajući priliku da zajedno dele trenutke radosti i sreće.

Pozivamo vas da sa svojom porodicom kreirate nove uspomene kroz pripremu ovog kolača. Svaki put kada zagrizete u sočnu štrudlu, podsećaćete se na nasleđe koje je važno sačuvati.