Recept za pitu od višanja sa gotovim korama

Postoji li neko da ne voli onu pravu, sočnu, hrskavu pitu sa višnjama, posutu prah šećerom?

Iskreno, sumnjamo.

To je jedan od najpopularnijih kolača na posnim slavskim trpezama koji je, takav kakav jeste, netaknut i neizmenjen ostao u našim kuhinjama generacijama i sada, kada nam velikom brzinom stižu hladni dani, kao da

sa sobom donose i taj topli miris pečene kore i blago rezak ukus višanja.

Pa, pravo je vreme da se podsetimo jednog takvog recepta, damo vam ideju za desert za sledeći nedeljni ručak i ohrabrimo mlade domaćice da konačno pokušaju prvi put da naprave

nešto što jednostavno moraju da znaju da izvedu u kuhinji, jer, zatrebaće – kad-tad.

Prikaz domaće Pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Vreme Pripreme 20 minutes
40 minutes
Porcije: 12
Obrok: Dessert
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 360

Sastojci
  

  • 500 g tankih gotovih kora za pite i gibanice
  • 500 –600 g višanja svežih ili dobro oceđenih, odmrznutih
  • 12 kašika kristal šećera
  • 10 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 150 ml vruće vode
  • po želji šećer u prahu za posipanje

Method
 

  1. Rernu zagrejte na 200°C. Pleh vrlo tanko premažite uljem.
    uključivanje rerne
  2. U činiji pomešajte višnje, griz i 8 kašika šećera. Ostavite 5 –10 minuta da griz veže sok.
  3. U manjoj činiji spojite 150 ml ulja i 150 ml vruće vode i promešajte.
  4. Prvu koru stavite na radnu površinu i premažite prelivom. Prekrijte drugom, opet premažite. Stavite treću, premažite tanko.
    osoba maže kore sa uljem i vodom
  5. Po trećoj kori rasporedite šestinu fila uz donji rub. Po filu pospite pola kašike preostalog šećera (od one 4 kašike).
    osoba filuje kore sa nadevom od višanja
  6. Zavrnite krajeve ka unutra i urolajte čvrst, ali ne zbijen rolat. Prebacite u pleh.
    urolana pita sa višnjom
  7. Ponovite slaganje dok ne potrošite sav materijal. Trebalo bi da dobijete između 3 i 6 rolnica. Gornje strane rolnica tanko premažite prelivom.
  8. Pecite 25–30 min na 200°C, zatim smanjite na 180°C i pecite još 10-ak minuta, dok rolat ne dobije lepu zlatnu boju.
    ispečena pita sa višnjama

Video

Pita od višanja sa gotovim korama – klasik kome se svi raduju

Zvuči neodoljivo, zar ne?

Čak i ako na prvi pogled deluje komplikovano – samo pratite recept i sigurno ćete uspeti.

Jednom kad probijete led i kuća zamiriše isto onako kao bakina kuhinja kada ste bili mali, nesigurnost će nestati.

Napravite spisak za kupovinu, naoružajte se strpljenjem i budite pažljivi.

Biće potrebno malo vermena i posvećenosti, ali osmeh na licima ukućana ili dragih gostiju vredeće svakog trenutka truda, jer, kao što rekosmo, teško nam je da poverujemo da neko

može ostati ravnodušan na pitu sa višnjama koja pucketa pod zubima, dok prah šećer ostavlja slatki trag na usnama.

Fotografišite svoj umetnički rad iz rerne (ako stignete pre nego što nestane) i javite nam kako vam je uspeo.

A ukoliko ste od onih kreativnih koji recepte ne prate slepo, već uvek dodaju nešto svoje – šapnite nam tajnu. Tako kuvanje, a naročito priprema deserata postaje još zabavnija.