Go Back
Prikaz domaće Pita sa višnjama

Pita sa višnjama

Vreme Pripreme 20 minutes
40 minutes
Porcije: 12
Obrok: Dessert
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 360

Sastojci
  

  • 500 g tankih gotovih kora za pite i gibanice
  • 500 –600 g višanja svežih ili dobro oceđenih, odmrznutih
  • 12 kašika kristal šećera
  • 10 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 150 ml vruće vode
  • po želji šećer u prahu za posipanje

Method
 

  1. Rernu zagrejte na 200°C. Pleh vrlo tanko premažite uljem.
    uključivanje rerne
  2. U činiji pomešajte višnje, griz i 8 kašika šećera. Ostavite 5 –10 minuta da griz veže sok.
  3. U manjoj činiji spojite 150 ml ulja i 150 ml vruće vode i promešajte.
  4. Prvu koru stavite na radnu površinu i premažite prelivom. Prekrijte drugom, opet premažite. Stavite treću, premažite tanko.
    osoba maže kore sa uljem i vodom
  5. Po trećoj kori rasporedite šestinu fila uz donji rub. Po filu pospite pola kašike preostalog šećera (od one 4 kašike).
    osoba filuje kore sa nadevom od višanja
  6. Zavrnite krajeve ka unutra i urolajte čvrst, ali ne zbijen rolat. Prebacite u pleh.
    urolana pita sa višnjom
  7. Ponovite slaganje dok ne potrošite sav materijal. Trebalo bi da dobijete između 3 i 6 rolnica. Gornje strane rolnica tanko premažite prelivom.
  8. Pecite 25–30 min na 200°C, zatim smanjite na 180°C i pecite još 10-ak minuta, dok rolat ne dobije lepu zlatnu boju.
    ispečena pita sa višnjama

Video