U doba moderne tehnologije ponovo otkrivamo stare načine pripreme hrane.
Domaći hleb vraća nas u vreme kada su naše bake pravile hleb s ljubavlju, a sam proces postaje mali ritual koji podstiče kreativnost i unosi toplinu u dom.
U ovom vodiču saznaćete kako da na tradicionalan način ispečete hleb u rerni koji odiše toplinom doma i ima autentičan ukus.

Sastojci
Method
- U većoj činiji pomešaj mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešaj i ostavi 5 minuta da zapeni.

- Dodaj ulje i so pa umešaj oko polovinu brašna kašikom. Zatim postepeno dodaj ostatak brašna dok ne dobiješ mekano testo.

- Mesiti 8 do 10 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.

- Pokriti i ostaviti da naraste na toplom mestu 60 minuta ili dok se ne udvostruči.

- Premesiti, oblikovati veknu ili prebaciti u kalup obložen papirom ili brašnom. Ostaviti da opet naraste 15 do 20 minuta.

- Rernu zagrejati na 200°C. Po želji premazati žumancetom umućenim sa kašikom ulja i napraviti plitke zareze.

- Peći 30 do 35 minuta dok korica ne postane zlatno smeđa. Po dnu vekne treba da se čuje šuplji zvuk. Izvaditi i ohladiti na rešetki 20 minuta pre sečenja.

Video
Beleške
- Za hrskaviju koricu stavi malu posudu sa vodom u donji deo rerne tokom pečenja.
- Ako je testo mekše dodaj još malo brašna, ali zadrži ga blago lepljivim da bi hleb ostao mekan.
- Unutrašnja temperatura gotovog hleba oko 95°C.