Domaći hleb kao nekad – vodič za savršeno pečen hleb iz vaše rerne

U doba moderne tehnologije ponovo otkrivamo stare načine pripreme hrane.

Domaći hleb  vraća nas u vreme kada su naše bake pravile hleb s ljubavlju, a sam proces postaje mali ritual koji podstiče kreativnost i unosi toplinu u dom.

U ovom vodiču saznaćete kako da na tradicionalan način ispečete hleb u rerni koji odiše toplinom doma i ima autentičan ukus.

Domaći hleb za 5 minuta

Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 1 hour 30 minutes
Porcije: 4 osobe
Obrok: Breakfast
Kuhinja: Mediterranean

Sastojci
  

  • 350 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca 5 g ili 15 g svežeg
  • 1 i po kašika šećera
  • 1i po kašičica soli
  • 30 ml ulja
  • 550 g glatkog brašna tip 400
  • Opciono za premaz: 1 žumance i 1 kašika ulja

Method
 

  1. U većoj činiji pomešaj mlaku vodu, kvasac i šećer. Promešaj i ostavi 5 minuta da zapeni.
  2. Dodaj ulje i so pa umešaj oko polovinu brašna kašikom. Zatim postepeno dodaj ostatak brašna dok ne dobiješ mekano testo.
  3. Mesiti 8 do 10 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.
  4. Pokriti i ostaviti da naraste na toplom mestu 60 minuta ili dok se ne udvostruči.
  5. Premesiti, oblikovati veknu ili prebaciti u kalup obložen papirom ili brašnom. Ostaviti da opet naraste 15 do 20 minuta.
  6. Rernu zagrejati na 200°C. Po želji premazati žumancetom umućenim sa kašikom ulja i napraviti plitke zareze.
  7. Peći 30 do 35 minuta dok korica ne postane zlatno smeđa. Po dnu vekne treba da se čuje šuplji zvuk. Izvaditi i ohladiti na rešetki 20 minuta pre sečenja.

Video

Beleške

  • Za hrskaviju koricu stavi malu posudu sa vodom u donji deo rerne tokom pečenja.
  • Ako je testo mekše dodaj još malo brašna, ali zadrži ga blago lepljivim da bi hleb ostao mekan.
  • Unutrašnja temperatura gotovog hleba oko 95°C.