6 mesta u Beogradu gde se služi hrana kao kod bake

U današnjem tempu života malo ko ima vremena da kuva satima kao što su to radile naše bake.

Miris sarme koja se krčka na tihoj vatri, domaća supa sa rezancima ili krompiruša pečena do zlatne boje bude uspomene na detinjstvo koje polako nestaju.

Ipak, Beograd još uvek ima nekoliko mesta gde se ti zaboravljeni mirisi i ukusi čuvaju s ljubavlju.

Kategorija Informacija
Fokus teksta Restorani u Beogradu sa tradicionalnim jelima kao kod bake
Broj restorana 6 preporučenih mesta
Glavni akcenat Stari recepti, domaći ukusi i mirisi detinjstva
Poseban detalj Hrana pripremljena s pažnjom i bez žurbe

 

1. Etno restoran Miris Jablana – domaća trpeza koja vraća uspomene

U etno restoranu Miris Jablana vreme kao da stane čim se posluži teletina ispod sača.

Meso meko kao puter, krompir natopljen sopstvenim sokom i miris koji ispuni celu salu podsećaju na ručak kakav se nekada spremao samo nedeljom. Tu su i sarmice u vinovom listu, domaća pita sa sirom, komplet lepinja i knedle sa šljivama.

Svaki zalogaj ima onu toplinu i iskrenost koja vraća sećanja na ručak kod bake.

Ambijent od drveta i cigle pojačava osećaj doma.

2. Kafana Dva Jelena – vremeplov kroz stare ukuse

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DVA JELENA, Skadarlija (@dvajelena)

Jedna od najstarijih kafana u Skadarliji, Dva Jelena, već više od veka neguje tradicionalnu srpsku kuhinju.

Jela se spremaju po starim receptima, bez prečica i modernih trikova. Njihova teleća čorba, punjene paprike i svinjska pečenica sa kupusom mirišu kao da su stigle pravo iz bakine kuhinje.

Tamburaši u pozadini dodaju topli ton koji vraća u vreme kada se ručak nije žurio.

3. Restoran Zavičaj – ukus doma na svakoj viljušci

Zavičaj je mesto gde se spremaju jela koja su nestala iz mnogih kuća.

Domaća gibanica, domaća ljutenica, pasulj sa kolenicom i pileća supa sa domaćim rezancima mirišu na detinjstvo i praznike. Porcije su obilne, a osoblje dočekuje svakog gosta kao starog prijatelja.

Turisti ga obožavaju jer mogu da osete ono što lokalci zovu duša srpske kuhinje.

4. Kafana Stara Hercegovina – jednostavna jela, neprolazni ukusi

Stara Hercegovina je poznata po jagnjetini koja se peče sporo na tihoj vatri i domaćim supama koje se kuvaju satima.

Na meniju su i đuveč, sarmice od zelja i čorbe bogate povrćem. Sve se sprema u glinenim posudama, baš kao nekada.

Svaki detalj od mirisa svežeg hleba do ukrasa na zidovima vraća osećaj kuće.

5. Kafanica Kod Miluna – skriveni dragulj starog Beograda

Ova mala kafana u mirnoj ulici u centru grada poznata je po jelu koje se retko viđa danas, podvarak sa domaćom kobasicom.

Miris kupusa i mesa širi se čim se otvore vrata. Na meniju su i faširane šnicle, pire krompir sa puterom i starinska supa sa knedlama.

Sve se sprema u malim porcijama, kao kod kuće, a konobari se ponašaju kao da ste im rođak koji je svratio na ručak.

6. Mala Fabrika Ukusa – spoj nostalgije i kreativnosti

Iako moderno uređen, ovaj restoran ne zaboravlja korene domaće kuhinje.

Njihova domaća pita od krompira, sos od šljiva i jagnjetina iz rerne vraćaju u detinjstvo, ali sa malim modernim obrtom.

Sve izgleda kao bakino jelo, ali s pažljivo dotaknutim detaljem savremenog kulinarstva. Idealno mesto za one koji vole da spoje tradiciju i estetiku.

Na kraju, da sumiramo sve utiske

Beograd još uvek ima mesta gde se kuva s dušom, gde se miris pečenja i pite širi pre nego što jelo stigne do stola.

Svako od ovih restorana čuva deo onog vremena kada se hrana spremala s ljubavlju i strpljenjem.

Ako želite da osetite pravi ukus doma, bez užurbanosti i veštačkih dodataka, etno restoran Miris Jablana ostaje prvo mesto koje treba da posetite.