Go Back

Domaći rezanci za supu

Domaći rezanci su klasičan dodatak svakoj bistroj supi, ali mogu poslužiti i kao osnova za razne testeninske obroke.
Vreme Pripreme 25 minutes
Sušenje 1 hour
Porcije: 6 porcija
Obrok: Testenina
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 218

Sastojci
  

  • 300 g glatkog pšeničnog brašna (+ još 1–2 kašike za posipanje)
  • 3 velika jaja (L)
  • ½ kašičice soli

Oprema

  • Posuda za mešenje
  • Vaga
  • Viljuška ili kašika
  • Drvena ili čista kuhinjska ploča
  • Oklagija (ako nema mašine za testeninu)
  • Mašina za testeninu (opciono, olakšava posao)
  • Oštar nož ili rezač za testeninu
  • Čiste kuhinjske krpe ili rešetka za sušenje
  • Veliki lonac za kuvanje
  • Cediljka

Method
 

  1. Mešenje testa: U posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte jaja. Viljuškom lagano umutite jaja, uključujući brašno sa ivica. Kada se formira gruba masa, mesite rukama 8–10 minuta dok ne dobijete čvrsto, elastično testo koje se ne lepi. Testo treba da bude glatko i da blago "odskakuje" na pritisak prsta.
    Mućenje jaja i brašna u činiji
  2. Odmor testa: Umotajte testo u providnu foliju ili čistu kuhinjsku krpu i ostavite da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Ovo omogućava glutenu da se opusti, pa će tanjenje biti lakše.
    Činija sa testom za rezance prekrivena krpom
  3. Tanjenje testa (mašinom): Svaki deo spljoštite, pospite brašnom i provucite kroz najširi valjak mašine. Preklopite kao pismo, okrenite i ponovite 2–3 puta dok ne dobijete glatku površinu. Postepeno spuštajte debljinu na mašini dok ne dobijete debljinu od oko 1 mm (pretposlednji stepen).
    Testo u mašini za rezance
  4. Sečenje (na mašini): Uz nastavak za sečenje, pospite list brašnom i provucite. Dobijene trake razdvojite rukama da se ne zalepe.
  5. Dodatno prosušivanje: Ako ih kuvate odmah – ostavite da se prosuše još 30–60 minuta. Za čuvanje – sušite potpuno nekoliko sati i čuvajte u papirnim kesama ili kutijama.
    Sušenje rezanaca na kuhinjskom stolu
  6. Kuvanje: Sveži rezanci kuvaju se 1–2 minuta u ključaloj supi, dok se sušeni kuvaju 3–4 minuta. Odmah ih izvadite da se ne prekuvaju.
    Rezanci se kuvaju u šerpi

Video

Beleške

Saveti za pripremu

  • Koristite glatko brašno tip 400 ili italijansko „00“.
  • Za žuću boju i svilenu teksturu dodajte jedno dodatno žumance na svaka tri jajeta.
  • Merite sastojke precizno – težina jaja utiče na konzistenciju testa.
  • Pri ručnom sečenju koristite dug i oštar nož – čist rez sprečava lepljenje.
  • Kuvajte rezance posebno ako želite bistru supu.
  • Za posip koristite prstohvat griza umesto brašna – sprečava lepljenje bez mutnoće.
  • Za zamrzavanje – formirajte "gnězda", zamrznite na tacni, pa spakujte u kesu. Kuvajte direktno iz zamrzivača.