Operite paradajz, odstranite oštećenja i iseckajte na krupno. Sameljite u blenderu ili na mašini
Sipajte samleven paradajz u veliki lonac, dodajte ulje, so, šećer i sirće. Stavite na srednju vatru da lagano krčka oko 50 minuta uz povremeno mešanje.
Operite paprike, uklonite peteljke i seme. Ljutim papričicama odstranite samo peteljke. Oljuštite beli luk. Sameljite paprike, ljute papričice i beli luk.
Dodajte samlevene paprike i luk u ključali paradajz. Dobro promešajte.
Nastavite da kuvate na srednjoj vatri još oko 2 sata, često mešajući i po potrebi smanjujući vatru da ne prska. Pred kraj umešajte sušeni peršun.
Posle 1 h i 40 min završnog krčkanja, stavite čiste, suve tegle i poklopce u hladnu rernu, uključite je na 120°C i držite 10 min.
Uklonite lonac s vatre. Po želji dodajte konzervans i dobro promešajte. Vruću ljutenicu sipajte u vruće tegle koristiteći levak.
Vratite napunjene tegle u rernu na 100°C oko 30 min, isključite rernu i ostavite tegle da se postepeno ohlade unutra. Zatim prekrijte celofanom, stavite gumicu i poklopac. Čuvajte na tamnom i suvom mestu.