Go Back

domaća ljutenica

Vreme Pripreme 20 minutes
Vreme Spremanja 2 hours 50 minutes
Obrok: Salad
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 45

Sastojci
  

  • 2 kg zrelog paradajza
  • 3 kg crvenih duguljastih paprika roga
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 100 g soli
  • 50 g šećera
  • 50 ml sirćeta alkoholnog ili vinskog
  • 6 čenova belog luka
  • 200 g ljutih papričica po ukusu
  • 1 kašika sušenog peršunovog lista
  • 5 g konzervansa

Method
 

  1. Operite paradajz, odstranite oštećenja i iseckajte na krupno. Sameljite u blenderu ili na mašini
  2. Sipajte samleven paradajz u veliki lonac, dodajte ulje, so, šećer i sirće. Stavite na srednju vatru da lagano krčka oko 50 minuta uz povremeno mešanje.
  3. Operite paprike, uklonite peteljke i seme. Ljutim papričicama odstranite samo peteljke. Oljuštite beli luk. Sameljite paprike, ljute papričice i beli luk.
  4. Dodajte samlevene paprike i luk u ključali paradajz. Dobro promešajte.
  5. Nastavite da kuvate na srednjoj vatri još oko 2 sata, često mešajući i po potrebi smanjujući vatru da ne prska. Pred kraj umešajte sušeni peršun.
  6. Posle 1 h i 40 min završnog krčkanja, stavite čiste, suve tegle i poklopce u hladnu rernu, uključite je na 120°C i držite 10 min.
  7. Uklonite lonac s vatre. Po želji dodajte konzervans i dobro promešajte. Vruću ljutenicu sipajte u vruće tegle koristiteći levak.
  8. Vratite napunjene tegle u rernu na 100°C oko 30 min, isključite rernu i ostavite tegle da se postepeno ohlade unutra. Zatim prekrijte celofanom, stavite gumicu i poklopac. Čuvajte na tamnom i suvom mestu.

Video